maanantai 15. syyskuuta 2014

Kotiolo

Kotiolo - toipilaan tossukat

Yllättäen löysin itseni vatsakipuisena Peijasrekolan sairaalasta ja palasin kotiin tulehtunutta umpilisäkettä köyhempänä. Seurauksena reissusta kolmen viikon kotiolo. Nyt on sitten aikaa neuloa jopa sukkia.

Minä en ole laisinkaan sukkien neuloja, vaikkakin villasukkia kovasti rakastankin. Jostain syystä sukkien neulominen ei vaan yleensä inspiroi minua. Olen kyllä kokeillut myös neuloa varpaista varteen ja kahdella puikolla sukkaparin jos toisenkin, mutta eipä se ole ollut tekniikastakaan kiinni, että sukkia olisi alkanut syntyä satamäärin.

Eilen ystäväni Nina kävi vierailulla ja kertoi että häntä on ajatus neulomisesta alkanut monen vuoden jälkeen innostaa. Ja koska mummit eivät enää ole neulomassa sukkia, Ninasta olisi kiva palauttaa mieleen kantapäät ja sen semmoiset. Vierailun päätyttyä minuun iski sukkainnostus ja toipilaan tossukat pääsivät puikoille. Lankana toimi yhdessä lankakoreistani vuosia värin vuoksi säilynyt sukkalanka ja sukkapuikot numeroa 3,5.

Niille jotka ohjetta toivoivat:

Luo 48 silmukkaa eli 12 silmukkaa puikolle. Neulo palmikkojoustinneuletta 2 o, 2n ( Joka toisella kerroksella neulo 2 oikeaa silmukkaa siten, että neulo ensin takaa jälkimmäinen oikea silmukka ja sitten vasta ensimmäinen. Näin syntyy kahden silmukan palmikko.) 12 kerrosta.
 

Tämän jälkeen neulo kantalappu ja kantapään kavennukset tavalliseen tapaan. Kierroksella, jolla aloitat kantalapun reunasta silmukoiden poimimisen ja tulet jalkapöydän kohdalle, päätä 16 keskimmäistä silmukkaa, kummaltakin puikolta kahdeksan. Näin saat syntymään aukon jalkapöydän päälle.


Siirrä neljä päätettyjen silmukoiden reunoihin jäänyttä silmukkaa kantalapun reunasta poimittujen jatkoksi.  Jatka neulomista kolmella puikolla edestakaisneuleena tasona. Tee tarvittavat sivukavennukset, kunnes kummallakin puikolla on yhteensä 12 +4 silmukkaa. Jatka kunnes aukko on sopivan kokoinen. Minä neuloin 16 kerrosta.
 

Tämän jälkeen jatka neulomista jälleen neljällä puikolla. Siirrä neljä reunimmaista silmukkaa omille puikoilleen ja lisää aiemmin päätettyjen 8:n silmukan tilalle uudet silmukat.
Sitten voitkin jatkaa neulomista pyöreänä kärkikavennukseen asti. Koska nämä ovat paljaassa jalassa pidettävät tossukat, ne saavat olla jalkaan sopivan napakat. Minä neuloin 16 kerrosta ja aloitin sitten kärkikavennukset.
Viimeistelin tossukat virkkaamalla sekä jalkapäydän aukon että resorin yläreunan rapuvirkkauksella.

4 kommenttia: