lauantai 27. syyskuuta 2014

Neulomista ja leipomista

Viimeiset kolme viikkoa olen pääasiassa neulonut ja leiponut. Päädyin yllättäen sairaslomalle tulehtuneen umpilisäkkeen tulehduksen vuoksi. Kolme tähystysreikää vatsassa eivät onneksi tulleet tärkeiden elämänalueideni esteeksi kuin muutaman päivän verran. Heti kun istuminen tuntui siedettävältä otin puikot käteen ja kun taas istuminen alkoi tuntua epämukavalta, astelin keittiöön ja leivoin. Aika kului melko mukavasti. Leipää ja leipomuksia, lähinnä omenaa eri muodoissa taikinoihin tökättynä, sain syntymään melko montaa lajia. Keskeneräiset neulomukset etenivät, uusia aloitin ja muutama valmistui. Ei huono sairasloma. Ohje neuletakkiin ja pariin leipomukseen löydät kun jatkat lukemista eteenpäin.

Ohessa ohje lyhyeen neuletakkiin. Lyhyet jakkuset ovat ihan parhaita neuleita. Minun lempivaatteitani.



Zentiina 
Neuletakki – Roosa

koko S-M-L

Lanka 300g Zen Mohair Tweed 70% villaa ja 30% mohairia (Zentiinan Pienestä Lankakaupasta)

Kolme puunappia.

Puikot 6

Mallineule: Jaollinen 5:llä.

1krs. Neulo 3o, 2n kerroksen loppuun. 2krs. Neulo 2o, 3n kerroksen loppuun. 3krs. *Nosta 1 silmukka o neulomatta, neulo 2o, vedä nostettu silmukka kahden äsken neulomasi silmukan yli, 1 langakierto, 2 n.* Jatka *-* kerroksen loppuun. 4krs. Neulo 2o, 3n kerroksen loppuun. 5krs. Neulo 3o, 2. 6krs. Neulo 2o, 3n. Jatka kerroksia 1-6.

Takakappale: Luo 60-65-70 silmukkaa ja aloita mallineule. Lisää kummassakin sivussa 2-2-3 x 1 silmukka 7-7-8cm välein. Kun kappaleen korkeus on 25-26-27cm aloita kädentien kavennukset. Kavenna kummassakin reunassa 1x3 silmukkaa ja 2 x 2 silmukkaa. Jatka neulomista kunnes kädentien korkeus on 17-18-19cm. Päätä keskimmäiset 25 silmukkaa pääntietä varten ja päätä vielä seuraavalla kerroksella pääntien reunasta 1 x 2 silmukkaan. Kun kappaleen korkeus on 43-45-47cm päätä olan silmukat.
Vasen etukappale: Luo 35-35-40 silmukkaa ja neulo ensimmäisillä 30-30-35 silmukalla mallineuletta. Viimeisillä viidellä silmukalla neulotaan etureuna seuraavalla tavalla: Nosta 1 silmukka o, neulo1 n, nosta 1 o, neulo 1n, neulo viimeinen silmukka o. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka. Neulo 1o, 1n,1o,1n ja mallineuletta kerros loppuun. Tee kummassakin reunassa lisäykset samoin kuin takakappaleessakin. Tee kädentien kavennukset samoin kun takakappaleessakin. Kun kappaleen korkeus on 24-25-26cm laita etureunan 5 silmukkaa langalla tai hakaneulalle tms. odottamaan. Tee vielä pääntien reunassa kavennukset 1 x 3s, 2 x 2s ja 2 x 1 s. Päätä olan silmukat kun kappaleen korkeus on 43-45-47cm.

Neulo oikea etukappale vasemman peilikuvaksi.
Hiha: Luo 35-35-40 silmukkaa ja neulo mallineuletta. Lisää kummassakin reunassa 5-6-7 x 1 silmukka kuuden kerroksen välein. Kun hihan korkeus on 35-36-37cm päätä kummassakin reunassa 1 x 3 silmukkaa, 2 x 2 silmukkaa ja 1 x 6 silmukkaa. Seuraavalla kerroksella päättele loput silmukat.

Viimeistely: Yhdistä olkasaumat virkkaamalla. Ota etukappaleen 5 odottavaa silmukkaa puikolle ja poimi sitten pääntien reunasta ( ottamalla silmukat langalla silmukoiksi puikolle) n. 80 silmukkaa ja neulo joustinneuletta etureunojen tapaan 6krs. Päättele sopivan tiukasti, siten ettei pääntie kiristä, mutta ei myöskään roiku. Kiinnitä sitten virkkaamalla hihat paikoilleen ja sivusaumat. Päättele langat virkkuukoukulla.

Napinreiät: Mittaa kohdat napinreikiä varten tasaisin välein. Venytä neuloessasi nostamaasi oikeaa silmukkaa ja virkkaa syntyvän reiän ympäri kiinteitä silmukoita. Voit myös olla virkkaamatta reikiä ja käyttää nostettua silmukkaa sellaisenaan napinläpenä.
 

Pataleipä

Olen aina leiponut leipää paljon ja usein. Pataleivästä innostuin niin, että pari viikkoa leivoin joka päivä uuden pataleivän aamuksi. Voiko helpompaa ja parempaa leipää ollakaan. Valkoisesta vehnäjauhosta saa aikaiseksi sellaisen herkutteluleivän, joita harrastan harvemmin. Yleensä minulla on taipumuksena laittaa leipätaikinaan kaikenlaista jäljelle jäänyttä; puuroa, perunamuusia, kasvissosekeiton - tai joululaatikoiden jämiä ja yleensä minulta kyselläänkin, mitä taikinaan on tällä kertaa piilotettu. Pataleipätaikinaan en piilottanut mitään, mutta vaihdoin kyllä valkoisen vehnäjauhon joka kerralla toisiin. Käytin sekalaisesti kaurahiutaleita, ruisrouhetta, kurpitsan siemeniä, pellavarouhetta, spelttiä ja täysjyvävehnäjauhoja leipätaikinaan ja jokaisella kerralla valmis pataleipä oli rapeakuorinen, maistuva ja onnistunut. Ohje on muokattu Marttojen pataleipäohjeesta.

Tätä herkkuleipää ei vaivata lainkaan. Aromikkaan maun salaisuus on pitkä kohotusaika. Padassa paistettuna leipä on rapea pinnalta ja pehmeä sisältä. Voit käyttää keraamista, lasista tai valurautaista kannellista pataa.
5 dl jauhoja; spelttiä, kaurahiutaleita, ruisrouhetta, pellavarouhetta, kurpitsansiemeniä, täysjyvävehnäjauhoja
2dl valkoisia vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl kädenlämpöistä vettä
öljyä
  1. Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Kaada vesi nauhana joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  2. Peitä taikina tuorekelmulla ja anna kohota 12–18 tuntia huoneenlämmössä.
  3. Peitä kevyesti tuorekelmulla ja anna kohota vajaa tunti.
  4. Lämmitä kohotusaikana uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan. Sipaise padan pohjalle ja reunoille öljyä.
  5. Kumoa leipätaikina kuumaan pataan. Laita kansi päälle ja paista puoli tuntia.
  6. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.
  • On tärkeää, että kumoat taikinan kuumaan pataan. Tällöin pohjasta tulee rapea eikä taikina tartu kiinni pataan.


Zentiinan omenapiiras (kotona kehuttu)

Omena on erinomaisen monipuolinen raaka-aine leivontaan ja ohjeita omenakakkuihin ja piiraisiin on varmasti olemassa satoja. Aina syksyn tultua ja omena-ajan alkaessa odotan vesi kielellä kaura-omenapaistosta joita tuleekin tehtyä niin monta, että oikeasti kyllästyttää. Vähän kuin jouluruoka. Vuoden päästä syksyllä sitten taas.

Joka syksy tulee myös leivottua aiemmin hyväksi todettuja torttuja ja sen lisäksi kokeiltua uusia. Tämän syksyn paras resepti löytyi blogista  http://aurinkojakuu.blogspot.fi/2010/09/tarte-tatin.html
Ihan paras Tarte Tatin jonka olen tehnyt ja jota olen maistanut. Kiitos reseptistä!

Paljastan nyt teille oman reseptini piirasta, joka on ainakin kotona saanut kovasti kehuja ja muutkin ovat siitä tykänneet. Helppo, nopea ja aina hyvä. Siihen voi kätkeä omenoiden lisäksi muitakin hedelmiä tai marjoja tai hilloa.

Ohje:

2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
125 g sulatettua voita

Sekoita taikinan aineet keskenään. Jaa taikina kahteen osaan. Sekoita pohjataikinaan ½ lasia piimää ja 1 muna. Kaada taikina piirakkavuokaan ja tasoita. Kaada täyte pohjan päälle ja asettele omenaviipaleet (marjat tai hillo) täytteen päälle. Murustele loppu taikina päällimmäiseksi. Paista 200 c kullanruskeaksi n. 20-30min.

Täyte: 1 prk rahkaa, ½ lasia sokeria (ruokosokeria), 1 muna, 1 tl vaniljasokeria.






1 kommentti:

  1. Oi mitä herkkuja. Tahtoo kans tuoretta leipää ja tuon jakun voisin tehdä...ToDo jonoon....Kiitos ohjeista.

    VastaaPoista